Frønesjøen rundt eller Frønerunden?

Postet av Tistedalen FL den 16. Mai 2024

Søndag 26. mai inviterer vi i TFL alle, både medlemmer og andre, til å velge mellom to turer ved Frøne i Degernes. Vi hadde denne turen på planen i august 2023, men ble stoppet av flom over veien i Degernes. Vi regner med det går bra denne gangen! Den ene går rundt Frønesjøen (ca 11 km), en av Rakkestadfjellas vakre sjøer. Vi passerer bl.a. Høytomt og Basiliskens hule. Rasten tar vi antagelig ved Villaen nord i sjøen. Det er god sti å gå på hele runden. 

Den andre turen kalles Frønerunden og går en runde på ca 5,5 km på åsen mellom Frøne og Høytomt og videre ned til Frønesjøen. DNT Indre Østfold har bygd en flott gapahuk ved vannet. Kanskje tar vi rasten der? 

DNT Indre Østfold har skapt husmannsplassen på Frøne om til en flott DNT-hytte, og hvis det ikke er til sjenanse for de som eventuelt har leid seg inn der denne dagen, kan vi komme inn og se.

Vi håper mange har lyst til å være med oss og oppleve den fine Fjellanaturen i vår nabokommunene. 

Frammøte: KIWI på Brødløs kl 10.00 eller på Frøne kl 10.45. Det er begrenset p-plass på Frøne, så vi håper flest mulig blir med på samkjøring fra KIWI. Det er bomvei fra Dalsmosaga til Frøne. Det koster 40,- kr pr bil. De som velger lang tur, beregnes å være tilbake på KIWI ca kl 17.00. Hvis vi får samlet de som velger kort tur i samme bil, kan de være tilbake ca kl 15.30.

Ta gjerne kontakt hvis dere lurer på noe. 

Turledere: Vivan Skontorp, tlf 478 53 930 og Ingrid Kristine Solheim, tlf 481 27 580

Velkommen!


                                              På vei over Krokvannsdammen

                                                             Utsikt over Frønesjøen

                                      Mange muligheter. Vi går mot Høytomt og Frønesjøen

                                                            Frøne DNT-hytte




Barnas Turlag Tistedalen: Tacofredag og telttur til Ertekroken 31. mai til 1. juni

Postet av Tistedalen FL den 14. Mai 2024


Det er to veier til hytta, vi går til Ertekroken fra parkeringen på Erte 2,5 km eller fra Ertehytta 0,5 km. Oppmøte parkering på Erte kl. 17.00, der vi også er klar for å slippe gjennom bommen. Vi slår leir ved Ertekroken og Barnas Turlag står for Taco til alle som er med. Det blir aktiviteter på fredag og lørdag.

 

Turen er slutt kl.13 lørdag 1. juni  

 

Ved påmelding (frist 26. mai 2024) er det flott om antall som deltar oppgis, barnas alder, beskjed om man skal overnatte eller ikke, samt eventuelle allergier.

 

Pakkliste sendes ut en uke i forveien.

 

Turleder: Madeleine Lund, Kjersti Aasen og Katrin Aasbø Iversen

 

Mobil: 95268789



Rapport fra tur på Hallevägen 9-11 mai

Postet av Tistedalen FL den 12. Mai 2024

Vi hadde forventet at det skulle være flere som ville være med på denne turen på vår historiske vandrerute. Kun tre deltakere gikk hele distansen. Vi ble kjørt til Rävlyckan og sjåførene, Ingrid og Viggo, ble med inn til Budalsvika og spiste middag.  Været var grått, men det varslede regnværet uteble heldigvis. På veien innover i nasjonalparken, møtte vi «hele» Bjørkebekk IF og et hyggelig par fra Sarpsborg overnattet sammen med oss på Budalsvika. 

Det er dag to som er utfordringen på denne turen. Torsdagens distanse på 8 km blir bare oppvarming. Dagen startet med frokost ute og vi var klare til avmarsj 08.30. Arnstein Kristoffersen sto plutselig på tunet. Han hadde startet fra Rävlyckan tidlig om morgenen og ble med på fredagens ferd mot Ertekroken. I nydelig turvær begynte vi på bakkene over Lundsneset. Humøret var på topp og det ble en liten pause på benken ved Ødegården. På Hauglund ventet Espen Berger på oss med kaffe og kaker. Det var en uventet, men hyggelig overraskelse. Neste stopp ble en liten titt inn på Takelund, før en velfortjent lunsj ved gapahuken på Angerstjern. Veien gjennom Hafsrød er ikke akkurat spennende, men det var satt ut hvite parkbenker ved Støtta, og de måtte selvfølgelig prøves. Når vi nærmet oss Store Erte, kjente vi at bena trengte en liten pause igjen. Dagens siste stopp ble i vannkanten rett nord for Klevtangen og her ble det et bad på noen.  Veien opp til Ertekroken virket uvanlig lang og det var godt å se den lille røde hytta i skogen. Arnstein tok fatt på sin tur hjem til Kokkhaugen og resten pustet ut. Det ble en flott kveld med middag ute og bålkos til langt på kveld. Slitne, trøtte og fornøyde krøp vi til sengs. 

En nydelig siste dag startet med frokost, kaffe og masse fuglekvitter. Ertekroken er vanligvis en veldig stille plass, men i dag holdt alle fugler konsert for oss. Vi fikk i gang bena og turen gjennom Tistedal og Fuglesangskogen gikk fint. Bakken opp for å «erobre» Gyldenløve, ble litt tung, og det var godt å komme ned på torvet i Halden til litt mat og en stor velfortjent drikke.  

Tre glade vandrere takker for en flott tur «fra bygd til by». Vi håper at flere ønsker å bli med neste gang det skal arrangeres tur på denne gamle handelsveien.

Hilsen Tor-Arild, Vivan og Einar               




OPPTUR 2024

Postet av Tistedalen FL den 8. Mai 2024

Mai betyr Opptur, og i TFL betyr det tur med 8. klassingene fra Risum, Ertemarkas nærmeste ungdomsskole. Det gås en runde i Olavsleden og Bergstien, i alt 10 km, med stopp for rast og en tur opp i tårnet på Skårefjell. Underveis besvarer elevene 10 quiz-spørsmål om allemannsretten og bærekraft. Takk til 125 elever, 11 lærere og 14 TFL-medlemmer som stilte opp som veiledere. Alle er like viktige for at det skal bli en vellykket tur!

Bildene og bildetekstene forteller om dagen.


                                                   Litt info til elevene før start

                                                        Det var ei dyp jettegryre!

                                                   Fine stier å følge i Ertemarka

                                                 Flunka ny klopp over myra på Bergstien

                                                      Hva skal vi svare, tro?                                    

                                                          Framme på Skårefjell



Bygdeborg og grenseland vest for Berby

Postet av Tistedalen FL den 5. Mai 2024

22 turgåere var med på turen som var klassifisert som krevende, ikke pga lengden, men pga noe stiløs vandring og ikke minst de lange, bratte bakkene (sett med Østfold-øyne). Klatringen betalte seg i form av flott utsikt: Fra området ved Berbytårnet mot Berby Langevann og helt ut mot sjøen, og fra Torgalsåsen mot Berby Herregård og mot Iddefjorden. Mellom disse høydepunktene, bokstavelig talt, tok vi rasten på Tangholmen ved Berbyelvas utløp i Iddefjorden. Bildene forteller mer om denne spesielle, men fantastisk turen.

Takk til turleder Sigmund som finner fram til disse perlene og viser dem til oss.

  

                                                   Godt med en hjelpende hånd

                                                       Vi måtte komme oss under…

                                                         …og over nedfalne trær

                                                          Berby sett fra Togalsåsen

                                      De fleste deltakerne samlet ved rasten på Tangholmen