Oppsummering VM Baku

Postet av Kisen Miniatyrskytterlag den 11. Sep 2023

Kisen MSL kan skimte med tre ferske verdensmestere etter at VM i Baku ble avsluttet den 1.september. Norge kom også på en fin 6.plass på medaljestatistikken med 11 medaljer (fire gull, tre sølv og fire bronse). Alle medaljene til Norge ble tatt av rifleskyttere.

Under forsøker vi å oppsummere alle grenene og øvelsene i mesterskapet i kronologisk rekkefølge.

Simon Kolstad Claussen, Jon-Hermann Hegg og Ole Martin Halvorsen kom alle tre hjem fra VM i Baku med gullmedalje i lagskyting. Simon fra 300m, Jon-Hermann og Ole Martin fra 50m

10m luftrifle

Jenny Stene ble beste norske luftskytter i VM med den høyeste poengsummen på mix team og den individuelle øvelsen. På mix team skjøt hun 315,1 poeng og sammen med makker Henrik Larsen ble det en fin 10.plass. På den individuelle 60 skudden ble det 628,9 poeng og en 21.plass blant de 141 deltakerne. Milda Haugen fikk det ikke til å klaffe i dette VM og endte på 622,5 poeng til en 90.plass.

For våre to herrer ble Jon-Hermann den beste med luftrifla. 627,1 poeng holdt til en 31.plass, mens Ole Martin Halvorsen hadde 623,7 poeng på en 66.plass.

Finalegrensen for herrer var på 629,3 poeng, der svenske Victor Lindgren var sistemann inn i finalen og ble verdensmester til slutt. Finalgrensen for damene 630.8 poeng, og ikke uventet tok Kina både gull og sølv i finalen.

I lagkonkurransene kom de norske herrene på en 8.plass og de norske damene på en 12.plass.

50m finkaliber

Ole Martin Halvorsen klemte til i sitt aller første VM og manglet bare fire innertiere fra å kjempe om medaljer og OL-kvoteplasser i VM-finalen. 584 poeng holdt til en 10.plass, på en dag med svært utfordrende vindforhold i Baku.

Halvorsen taklet derimot forholdene meget bra både i eliminasjonen, hvor han også skjøt 584, og i hovedkvalifiseringen. Han var med i kampen om finaleplass hele veien og beviste igjen at han har tatt store steg siden verdenscupdebuten i fjor.

Jon-Hermann Hegg fikk 581 poeng og endte på en 21.plass. Han hevet seg to poeng fra eliminasjonen (579), men det ble totalt sett for mye stang ut i år. Det ble likevel fortjent norsk jubel på premieseremonien ettersom det lagmessig holdt til bronsemedalje. De norske herrene var fire innertiere foran Tsjekkia, ett poeng bak Østerrike og to poeng bak verdensmester India.

På liggende ble det et enda høyere jubelbrøl, for her ble de norske herrene verdensmestere i lagskytingen. Under utfordrende vindforhold var det kun det norske laget som hadde tre mann på over 620 poeng. Dermed ble det Ja Vi Elsker på seierspallen og gull foran Tyskland og Kina. Individuelt kom Jon-Hermann på 14.plass med 622,5 og Ole Martin på 26.plass med 620,1.

Hos de norske jentene ble det i år som i fjor en ny VM-finale på Jenny Stene. På sine 60 konkurranseskudd i halvmatch tre stillinger hadde hun 9,6 som dårligste skudd, en imponerende prestasjon i seg selv på den vanskelige banen i Baku. 589 poeng holdt til en 4.plass i kvalifiseringen, mens det i finalen dessverre ikke bet på skikkelig i noen av stillingene. Til slutt ble det en 7.plass.

Jenny kom derimot ikke tomhendt hjem fra Baku, for det ble bronsemedalje på lagskytingen i match og sølvmedalje på lagskytingen i liggende. På liggende var de norske jentene kun 0,2 poeng bak Sveits. Individuelt på liggende kom Jenny på en 9.plass med 623,6 poeng. Det ble også en 9.plass på mix-konkurransen i 50m liggende der Jenny og Jon-Hermann utgjorde Norges andrelag.

Jenny Stene ble den eneste rifleskytteren i den norske troppen med en individuell finale fra VM i Baku. I år som i fjor kvalifiserte hun seg til matchfinalen på 50m finkaliber.

300m grovkaliber

Simon Kolstad Claussen var vår deltaker på 300m øvelsene i årets VM. Det ble vanskelig å følge opp den vanvittige suksessen fra Kairo-VM i fjor, og det startet kanskje på verst tenkelig måte.

På halvmatch standard rifle gikk ikke avtrekket på børsa til Simon gjennom etterkontrollen, selv om den passerte kontrollen før konkurransen startet. Dette medførte ikke bare at Simon ble disket, men hele det norske laget mistet sin gullmedalje i lagskytingen.

Simon fikk derimot revansj for dette dagen etter, da det norske laget ble suverene verdensmestere på 60 skudd liggende - hele tolv poeng foran Polen. Simon som var tittelforsvarer på denne øvelsen endte i år på en 4.plass med 598 poeng. Skytterlengenden og nå 60 år gamle Rajmond Debevec fra Slovenia ble verdensmester med fullt hus: 600 poeng.

På halvmatch frigevær var det leie vindforhold på banen, men Simon ledet likevel ganske klart før den siste serien i stående. Der ville det seg derimot ikke, og med seks gode niere som avslutning, så ble det til slutt en 7.plass. Lagmessig derimot ble det ny medalje - denne gangen bronse.

Vi gratulerer våre skyttere med gode prestasjoner i VM Baku!