Smittsomt herpesvirus sprer seg i Norge

Postet av Valdres Ride- og Kjøreklubb den 27. Feb 2019

Herpesvirus er også kjent under navnet abortvirus. Sykdommen gir vanligvis luftveisinfeksjoner, men kan også medføre abort hos drektige hester og nevrologisk sykdom.

Mattilsynet ber hesteeiere begrense aktivitetene framover.

https://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/dyrehelse/dyresykdommer/herpesvirus_hos_hest/mistanke_om_herpesvirus_ehv1_hos_hest_i_bergensomraadet.34003 


Viruset har også kommet til Trøndelag, og Trøndelag Hesteklinikk har gitt noen råd:

Nå har vi mulige EHV-smittede hester spredt på mange staller i området vårt. Ganske enkelt fordi en hest ble syk av EHV-1 infeksjon på et stevne i Lillestrøm med 400 deltakere. 

Den EHV-1 infeksjonen som opptrer i år er svært aggressiv og virulent i følge veterinærkolleger i Sverige. Mange hester har fått omfattende lammelser og avlivninger som følge.

I tillegg til nevrologiske symptomer som ustøhet/lammelser i bakpart, kan hestene viser symptomer på luftveisinfeksjon og drektige hopper kan abortere, nå er jo de fleste avlshoppene i siste del av drektigheten....

Våre lokale hester er tilbake på sine staller og kan dermed smitte hester på egen og andres stall HVIS de har tatt med seg viruset. Da må man ta forhåndsregler som begrenser og helst, hindrer smitte!

For eiere av disse hestene gjelder nitid oppfølging:

  • Ta temp 2 x daglig!
  • Hvis mulig, holde dem unna de andre hestene; lengst unna i stallen, ha dem i egen stall der det finnes. Gjerne luftegårder et stykke unna. Er det en liten stall, vil luftbåren smitte føre til at de fleste smittes raskt, spesielt ved luftveisinfeksjon. Et blås i nesen sprer virus flere meter.
  • Hver eier ordner sin hest. Unngå fysisk kontakt med andre hester.
  • Si ifra om mulig smittefare til alle som skal på stallen for å behandle, sko osv. Fint om alle legger opp til at man ikke drar videre til neste stall uten klesskift og dusj. Engangs/overtrekksklær er flott, men fotbad osv må til hvis man skal videre til neste plass, derfor er det enklest å ta slike besøk som siste på dagen og vaske alt etterpå.
  • Vi kommer langt hvis alle nå en periode kan tenke konsekvens, holde seg i ro uten mye kontakt med staller der det er hester som har vært eksponert for viruset. Det beste er om alle begrenser stevneaktiviteter /kurssamlinger osv i en periode frem til man har mer kontroll på situasjonen.
  • Rask tilbakemelding til veterinær ved temperaturstigning/symptomer er helt avgjørende for å begrense smittespredning.
  • Besøkende, veterinærer, hovslagere og andre behandlere må være bevisste på hygiene og klesskift samt vurdere behov for overtrekkstøy.

Se også http://www.nhest.no/Nyheter/2019/Februar/Herpesviruset-EHV-1-/ 


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.